Wat zijn de cybersecurity risico’s en voorspellingen voor 2023?

Wat zijn de cybersecurity risico’s en voorspellingen voor 2023?

Er zijn verschillende voorspellingen en trends waargenomen voor 2023 op het vlak van cybersecurity. Maar in de voorspellingen voor 2023 staat de dreiging van ransomware aanvallen bovenaan. 

Ransomware hackers zijn criminelen die met malware (kwaadaardige software) data van bedrijven stelen, bedrijfssystemen op slot zetten met als doel deze in ruil voor ransom (losgeld) weer vrij te geven met een door een hacker verstrekte code. En dit probleem kost wereldwijd duizenden miljarden. 

Hoe gaan de ransomware hackers te werk?
De ransomware hackers zoeken naar fouten in software, software is zwakker wanneer deze niet up-to-date gehouden is. Hackers zoeken daarnaast naar makkelijk te raden wachtwoorden of sturen phishingmails met een onveilige link naar bedrijven. Wanneer je de link opent, installeert de malware zich automatisch op jouw computer en is deze besmet. 

Wil je weten hoe een ransomware hackersgroep precies te werk gaat? Bekijk dan deze uitleg van Nieuwsuur:

Double extortion en Triple extortion
Ransomware gaat nu helaas verder dan alleen het versleutelen van systemen. Er wordt steeds vaker gedreigd met het openbaar maken van de bedrijfsdata op het internet, dit heet double extortion. Een trend die daarop volgt is dat ransomware hackers nu ook kijken naar de banden die een bedrijf heeft met andere partijen, zoals leveranciers en klanten. Wanneer er data in beslag is genomen wordt er ook aan deze partijen losgeld gevraagd. Dit fenomeen heet triple extrortion.

Cybercrime as a Service
Tot slot is er de trend Cybercime as a Service. Op het darkweb bieden ciminelen hun diensten, bijvoorbeeld ransomware aanvalstechnieken, te koop aan. .Met het inkopen en inzetten van Cybercime as a Service hoef je geen expert meer te zijn om een bedrijf te kunnen hacken. 

Overzicht trends en ontwikkelingen cybersecurity
Bekijk het volledige overzicht op Cybercrimeinfo.nl.