Mensen maken verschil. Ook in digitale veiligheid.

Versterk de digitale weerbaarheid van jouw mensen en organisatie met de Cybersecurity Game

Digitaal weerbaar zijn is tegenwoordig een randvoorwaarde om als organisatie goed te kunnen blijven functioneren. Eén op de vijf bedrijven krijgt jaarlijks te maken met een vorm van cybercriminaliteit. Hoewel de totale schade vrijwel niet in is te schatten, loopt deze in de miljarden. Ransomware aanvallen leggen hele organisaties plat. Gemeenten, ziekenhuizen, autofabrikanten, financiële dienstverleners, retailers… hoe groot of klein je organisatie ook is, vrijwel allemaal zijn we kwetsbaar en dus potentieel doelwit van cybercriminelen. 

De vraag is niet of maar wanneer je te maken krijgt met een cyberaanval. De natuurlijke neiging van veel organisaties om strengere regels in te stellen. Hardere protocollen en procedures. Helaas gaat daarmee ook een belangrijke factor verloren: verantwoordelijkheid en flexibiliteit. Je moet je organisatie weerbaar maken en dat gaat verder dan technische oplossingen. De grootste uitdaging zit voor veel organisaties niet in IT-oplossingen maar in menselijk gedrag. Reeds in 2017 bleek uit onderzoek dat 90% van de datalekken is te herleiden naar menselijke fouten.  Reden voor TNO om aan de bel te trekken en te pleiten voor het aanstellen van een veiligheidsspecialist die zich volledig richt op cyberrisico’s gerelateerd aan menselijk handelen. 

De meeste organisaties kunnen of willen voorlopig nog niet de door TNO voorgestelde Security Journey Expert aanstellen, tegelijkertijd groeit de kans op een mogelijke cyberaanval. Wat is het alternatief? Traditionele manieren van trainen, e-learning of on-the-job coaching blijken vaak ineffectief. Met de Cybersecurity Game biedt Games.4Growth een betaalbare en effectieve oplossing om bewustwording én gedragsverandering van medewerkers te bereiken. 


De natuurlijke neiging van veel organisaties om strengere regels in te stellen. Hardere protocollen en procedures. Helaas gaat daarmee ook een belangrijke factor verloren: verantwoordelijkheid en flexibiliteit.

De Cybersecurity Game is ontwikkeld in samenwerking met een aantal ervaren Chief Information Security Officers (CISO’s) en schrijver en directeur Cyber Defense van Thales, Roel van Rijsewijk. Gezamenlijk hebben we het best mogelijke, meest effectieve en leuke verbeterprogramma ontworpen dat wij konden bedenken. We geloven dat dit innovatieve trainingsprogramma ook jou kan helpen om je organisatie en online Nederland weer een beetje veiliger te maken. 

“Cyberrisico als kans”, zo heet het boek dat expert cybersecurity Roel van Rijswijk schreef in 2016. Enkele van zijn conclusies en aanbevelingen waren destijds opzienbarend maar gelden steeds meer als uitgangspunten voor effectief beleid; 

    • Het managen van cyberrisico’s kun je niet uitbesteden maar dient onderdeel te zijn van directie beleid.
    • Probeer niet uit alle macht een cyberaanval te voorkomen, die komt toch wel, maak je organisatie weerbaar.
    • Sturen op veilig gedrag vanuit een compliance aanpak werkt niet, mensen worden gemotiveerd door kansen, niet door controle.

Tegenwoordig is Roel directeur Cyber Defense bij Thales, veel gevraagd spreker en één van Nederlands meest vooraanstaande specialisten in digitale weerbaarheid. Zijn visie, inzichten en praktische tips hebben we omgezet in een gegamificeerd trainingsprogramma dat inspirerende offline workshops en uitdagingen combineert met een online game. De game duurt drie weken, waarbij medewerkers dagelijks zo’n 15 minuten worden uitgedaagd hun digitale weerbaarheid te vergroten. 

De game geeft een boost aan kennis en vaardigheden maar stuurt vooral op concreet gedrag. Zo scoort de speler hoog in de game door in de échte wereld wachtwoorden veiliger te maken, cyberrisico’s te herkennen en op effectieve wijze te rapporteren. Veilig gedrag is in de dagelijkse realiteit echter niet altijd zwart / wit. Soms worden medewerkers geconfronteerd met lastige dilemma’s. De Cybersecurity Game maakt ook deze dilemma’s bespreekbaar, helpt medewerkers zich te houden aan basisregels en als het nodig is op een verstandige manier te improviseren. Alles in een open sfeer en veilige leeromgeving.